modul #2-4 ~ NATÁČENÍ
co

2-4 ~ Co natáčet?

V dnešní lekci se zaměříme na to, co vlastně natáčet. A nebudeme se bavit jen o tom jak si připravit to, co budete říkat, ale i o tom, co bude na videu vidět

Prvním krokem je rozhodnutí, jak se chystáte připravit na samotné natáčení a jak plánujete obsah svého videa. Existují různé přístupy – někteří si řeknou, že budou natáčet a prostě jdou, sednou a začnou natáčet bez jakékoli předem připravené struktury.
Jiní si udělají osnovu s body, které nechtějí během natáčení zapomenout, a pustí se do natáčení.
A pak jsou ti, kteří vytvoří téma, osnovu a rozepíšou si celý scénář, který buď přečtou slovo od slova nebo ho ještě postupně rozvíjejí v průběhu natáčení. Pokud chcete jít cestou natáčení podle připraveného scénáře, můžete využít tzv. teleprompteru neboli “čtecí”. Důležité ale je teleprompter správně nastavit, abyste i při čtení textu působili přirozeně a zdánlivě se dívali do kamery. 

Pokud se čas od času přeřeknete nebo něco během povídání zapomenete, nevadí. Rozhodně není nutné vypínat kameru a začínat úplně od začátku. Jednoduše se vaťte k předchozí větě, zopakujete ji a pokračujete dál. Ve finálním videu můžete nechat vše plynout přirozeně, nebo si případné chyby vystřihnout.

Důležité je také vybrat prostředí, ve kterém budete natáčet. Pamatujte, že pozadí může zásadně ovlivnit celý dojem z videa. 

Kromě obsahu a prostředí mějte na paměti i praktické detaily, jako je osvětlení, zvuk a obrazová kvalita. Před samotným natáčením si udělejte testovací záběry, abyste měli jistotu, že vše funguje správně.

A nakonec, nezapomeňte na přirozenost. Pokud se na začátku cítíte nervózně, zkuste si nejprve povídat o něčem úplně jiném. Sedněte si na místo, kde budete natáčet, nechte kameru běžet a začněte mluvit o úplně čemkoliv, no a postupně se pak přesuňte k hlavnímu tématu vašeho videa.

Každý má svůj vlastní styl a každé téma vyžaduje individuální přístup. Experimentujte, zkoušejte různé přístupy a najděte to, co vám nejlépe vyhovuje. Ale hlavně buďte přirození a užívejte si natáčení.

Přehrajte si audio verzi

1-1 ~ mobilní telefon

Rozhodněte se kterou z kamer na telefonu vybrat a proč, jaký formát videí budete natáčet, a jakou aplikaci k tomu využijete.

V této části vás čekají hned tři videa o celkové délce 13 minut.

1-2 ~ stativ

Potřebujete stativ? A pokud ano, tak jaký? Pořídíte si klasický velký stativ, stativ i pro selfie, nebo rovnou gimbal?

Mrkněte na video o délce 8 minut.

1-3 ~ mikrofon, sluchátka

S natočeným zvukem spousta začínajících tvůrců tak trochu bojuje
To je ale veliká škoda, protože jak asi víte, zvuk je ve videích ohromně důležitý. A pokud tuto disciplínu zvládnete, můžete tvořit i podcast třeba jen se svým mobilem.

Mám pro vás video o délce 12 minut.

1-4 ~ světlo

Když už víte jak a na co budete natáčet, a víte i jak natočit zvuk, postarejte se o to, abyste na videu byli i vidět.
S tím vám pomůže právě vhodně zvolené světlo.

Čeká vás video o délce 9 minut.

1-5 ~ vždy připraven

Nepodceňte kontrolu svého vybavení. 
Před každým natáčením.

Víc informací najdete ve videu o délce 3 minut.