modul #1-2 ~ PŘÍPRAVA
stativ

1-2 ~ Stativ ano nebo ne?

V začátcích můžete klidně využít cokoliv, co máte kolem sebe, jako jsou poličky, stůl nebo skříně, na které můžete postavit nebo opřít telefon či kameru. Stabilita je klíčová, ale stativ není jedinou možností.

Předtím, než investujete do stativu, opravdu zkuste najít a využít něco stabilního, na co můžete svůj mobil bezpečně umístit. Nebojte se být kreativní. 🙂

Pokud se rozhodnete pro stativ, máte několik možností.
Klasický velký stativ je robustní a stabilní, s možností nastavení výšky. Můžete si vybrat i menší stativ, který je přenosnější a vhodný i na selfie. 
Stativ je tedy užitečný, pokud chcete natáčet na různých místech nebo z různých úhlů. Je to investice, která vám umožní více možností pro natáčení.

Další možností jsou gimbaly, které poskytují pokročilou stabilizaci a jsou ideální pro natáčení záběrů v pohybu. Gimbaly umožňují plynulé, stabilní, a někdy i dost zajímavé záběry.

S nákupem stativu ale nemusíte spěchat. V konečném důsledku záleží na vašich preferencích a cílech. Pokud se chystáte natáčet převážně statická videa, můžete začít bez stativu. Pokud ale hledáte více flexibility a profesionálního vzhledu, může být stativ i gimbal užitečným nástrojem pro vaše projekty.

Přehrajte si audio verzi

1-1 ~ mobilní telefon

Rozhodněte se kterou z kamer na telefonu vybrat a proč, jaký formát videí budete natáčet, a jakou aplikaci k tomu využijete.

V této části vás čekají hned tři videa o celkové délce 13 minut.

1-3 ~ mikrofon, sluchátka

S natočeným zvukem spousta začínajících tvůrců tak trochu bojuje
To je ale veliká škoda, protože jak asi víte, zvuk je ve videích ohromně důležitý. A pokud tuto disciplínu zvládnete, můžete tvořit i podcast třeba jen se svým mobilem.

Mám pro vás video o délce 12 minut.

1-4 ~ světlo

Když už víte jak a na co budete natáčet, a víte i jak natočit zvuk, postarejte se o to, abyste na videu byli i vidět.
S tím vám pomůže právě vhodně zvolené světlo.

Čeká vás video o délce 9 minut.

1-5 ~ vždy připraven

Nepodceňte kontrolu svého vybavení. 
Před každým natáčením.

Víc informací najdete ve videu o délce 3 minut.